MES JAU NAMUOSE! :)

MES JAU NAMUOSE! :)
Vienos kelionės prasidėjusios 2009-01-12 Vilniuje, vienas etapas baigtas 2009-07-03 Kaune. Visi aprašymai, visos nuotraukos Jūsų dėmesiui:)

2009 m. sausio 2 d., penktadienis

Kelionės kontūrai - kokius klausimus sau atsakėme

Ruošiantis kelionei, apsisprendžiant dėl biudžeto, maršruto atsakėme sau į sekančius klausimus:

Ar norime visą pasaulį apkeliauti?
Ne. Tam nepakaktų net metų, reikėtų daugybės pinigų, vienoje vietoje galėtume sau leisti apsistoti labai trumpam, pasidaryti kelias nuotraukas ir lėkti jau į kitą tašką.
Mums labai įstrigo vienos keliautojos parašyti žodžiai, kad metus laiko lankant gražiausias pasaulio vietas - jos vėliau atsibosta. Pradedi nebevertinti grožio, norisi tik greičiau viską aplankyti, užsidėti pliusą ir lėkti toliau. Šito mes patys labai norime išvengti, todėl nutarėme nedaryti "mišrainės", bet pasirinkti vieną regioną.

Jei ne, tuomet kur keliauti?

Pietryčių Azija (galbūt ir Kinija). Nes daug ką įvertinus, žinoma ir klimato, kokybės, kainos santykį - šis regionas nepralenkiamas (pagal mūsų skaičiavimo metodiką).

Kiek laiko keliauti?
Keliauti metus - mums tai ganėtinai simbolinis laiko tarpas. Įvertinus biudžetą ir norus, keliausime galvoje turėdami pusės metų laikotarpį.
Kiek reikia pinigų?
Priklausomai nuo keliavimo tipo ir aplankomų šalių skaičiaus, mėnesiui reikia skirti nuo 2.000 Lt iki 15.000 Lt. Tokią
informaciją susirinkome iš keliautojų. Žinoma, viskas labai priklauso nuo poreikių, bet ribos aiškios.
Prieš krizę galėjome skirti po 50.000 Lt kelionei, dabar investuosime po 20.000 Lt.

Dienai skirsime apie 50 - 60 USD (30.000 Lt/180 d), iš jų apie 20 - 25 USD nakvynei, kitus, maistui ir kitoms reikmėms. Dalyvaujame Hospitality Club bei Couch Surfing bendruomenėse, todėl už dalį nakvynių nemokėsime. Apie 10.000 Lt skirsime kelionėms iš vieno taško į kitą.

Ką norime pamatyti?
Vietinius žmones, jų kasdieninį gyvenimą, save šalia jų, gamtą, įvertinti vietinio verslo galimybes gyvuoti Lietuvoje. Nenorime lankyti daug aprašytų vietų: pamatysi, padarysi nuotrauką - na ir kas?
Ko norime iš kelionės?
Pažinti pasaulį ir save pasaulyje, vienas kitą, patirti naujų dalykų, emocijų, prisikaupti jėgų ir drąsos...

Iššūkiai norui keliauti

Pradžioje ketinome apkeliauti visą pasaulį, nepraleidžiant nei vieno kontinento. Akcijų rinkos 2007 m. viduryje buvo aukštumose, mūsų investiciniai portfeliai kilo žaibiškai, todėl optimistiškai galvojome apie kelionės biudžetą ir šalis, kurias galėsime aplankyti. Daug svajojome ir labai norėjome išvykti.
Laikui einant, netikėtai užgimusią idėją keliauti po pasaulį, mes "padėjome į šoną". Galbūt netgi visus metus mes apie ją nekalbėjome ir jai nesiruošėme, išskyrus pinigų taupymą ir investavimą. Nieko nesakėme net artimiausiems žmonėms, bijodami, kad išpasakojus mūsų planus, juos įvykdyti bus daug sunkiau. Vėliau prasidėtų daugybės klausimų ir tai jau taptų ne kažkokia svajonė, bet kančia.
Toliau gyvenome sau įprastą gyvenimą. Tuo metu mes abu dirbome investicijų srityje, tiksliau bendrovėse, kurios vykdė finansinio investavimo ir bankinę veiklą.


Pirmas aktyvus žingsnis, darbdavių informavimas. Norėdami su jais būti sąžiningi, apie savo planus išvykti informavime prieš pusmetį (2008 m. viduryje). Dėl to labai džiaugiamės.
Antrasis, kibome rinkti informaciją apie keliones, apie panašaus tipo keliautojus. Pradėjo aiškėti kelionės mastai: ką tai reiškia keliauti, ką reiškia išvykti metams, kiek visa tai kainuoja, su kokiais sunkumais susiduriama ir pan.
Šioje vietoje labai padėjo jau keliaujančiųjų informacija, patalpinta jų blog'uose, bei literatūra, kurią skaitėme (žr. Nuorodos. Naudinga informacija).
Akcijų rinka toliau sparčiai krito, ir tai tiesiogiai palietė mūsų investicijas. Portfeliai sumažėjo, politinė bei ekonominė įtampa pasaulyje ir Lietuvoje tik augo. Kaip tik tuo metu turėjome sau labai aiškiai dar kartą atsakyti, ar tai kas vyksta pasaulyje nenugalės mūsų svajonės ir apsisprendimo keliauti.
Likus porai mėnesių iki išvykimo, artimiesiems, draugams, pažįstamiems pasakėme, kad išeiname iš darbų dėl kelionės. Reakcijų buvo įvairių: nuo "bepročiai, juk krizė artėja" iki "dabar labai geras laikas".
Na o mes patys nemanome nei kad tai geras laikas, nei kad blogas. Gyvenimas nuolat banguoja, tai į viršų, tai į apačią. Ir tik nuo mūsų priklauso, kaip į tas bangas reaguosime, o gal ir visai nekreipsime į jas dėmesio. Nors mes negalime visiškai nekreipti dėmesio, nutarėme neatidėlioti, nepasiduoti masinėms nuotaikoms, bet toliau žygiuoti į priekį.

Kaip gimė kelionės idėja ir tikslas

Viskas prasidėjo 2007 metų pradžioje...

Vieną vakarą gurkšnojome juodą arbatą su medumi. Kalbėjome apie įvairius dalykus, kai netikėtai mus aplankė knygose plačiai aprašyta, daugelio išsvajota, tačiau tuo pat metu ir labai bauginanti idėja: KELIAUTI APLINK PASAULĮ!

Kadangi tikime, kad konkreti idėja ateina tik tuomet, kai esi jai pasirengęs, nedvejojome. Vieningai priėmėme sprendimą, kad po dviejų metų išvykstame.


Ko norime iš šios kelionės? Klausimas labai paprastas. Tai pažinti pasaulį ir save pasaulyje.

Mums nėra svarbiausia kokias šalis, o tuo labiau, kokius pastatus pamatyti. Svarbiausia viską išgyventi bei pajausti.

Esame tvirtai įsitikinę, kad po daugelio metų, kai gersime tokią pat gardžią juodą arbatą su medumi, džiaugsimės...



P.S. Pasinaudodamas proga, papasakosiu apie metodą, padedantį priimti labai sunkius sprendimus. Apie jį pirmą kartą sužinojau perskaitęs vieną puikiausių knygų "Amazon.com: Svaiginančios sėkmės istorija". Pagrindinis herojus Jeff Bezos turėjo puikų darbą IT bendrovėje, tačiau daugelio nesuprastas paliko jį ir nutarė pradėti savo verslą. Kai reikėjo priimti šį sprendimą, jis praplėtė laiko supratimą ir į save pasižiūrėjo iš ateities, t.y. save įsivaizdavo esantį 80 metų. Jeigu lieka darbe: jis yra viskuo aprūpintas, samdomas darbuotojas; tačiau jeigu ryžasi priimti sunkų sprendimą, jis rizikuoja, ir galbūt įgyvendina savo svajones, išsilaisvina, kuria ir gyvena. Pamatęs šiuos du paveikslus, jis momentaliai pasirinko pastarąjį.