MES JAU NAMUOSE! :)

MES JAU NAMUOSE! :)
Vienos kelionės prasidėjusios 2009-01-12 Vilniuje, vienas etapas baigtas 2009-07-03 Kaune. Visi aprašymai, visos nuotraukos Jūsų dėmesiui:)

2009 m. balandžio 10 d., penktadienis

Vietnamas. Mekongo delta

Mekongo upė - dvylikta ilgiausia upė pasaulyje, daugiau kaip 4.000 km ilgio. Iš Tibeto kalnų Mekongas teka per šešias valstybes - Kiniją, Laosą, Birmą, Tailandą, Kambodžą ir Vietnamą. Šią savaitę lankėmės Mekongo deltoje. Šis Vietnamo regionas apima 40 tūkst. kv. kilometrų, jame gyvena 18 milijonų gyventojų. Po Tailando, Vietnamas yra didžiausias ryžių eksportuotojas pasaulyje. Vien Mekongo deltoje išauginamų ryžių pakaktų prasimaitinti visai šaliai. Čia ryžių derlius nuimamas net 3 - 4 kartus per metus. Be ryžių, Mekongo deltoje sugaunama daugybė žuvies, krevečių, auginami kokoso riešutai, cukranendrės, įvairūs vaisiai: bananai, apelsinai, arbūzai, mangai, duranai, guavos... Turėjom progą prisivalgyti jų iki soties :)
Nuo Mekong Delta

Ekskursija po My Tho ir Ben Tre
Saigone susiviliojome siūloma vienos dienos ekskursija į Mekongo deltą. Pamanėme, kad pigiau kaip po 8 dolerius tikrai patiems nepavyks ten nuvykti ir dar paplaukioti kanalais, aplankyti regiono kaimelius. Šįkart ekskursija nenusivylėme, turbūt todėl, kad per daug ir nesitikėjome :) vaizdai įspūdingi - tikros džiunglės! Būtent tokį aš įsivaizdavau pasiplaukiojimą Amazonės upe - po poros metų :)
Nuo Mekong Delta
Smagiai paplaukioję po My Tho ir Ben Tre apylinkes, paragavę ką tik nuskintų vaisių, pamatę, kaip gaminami kokoso saldainiai (primenantys irisus), patraukėme į My Tho autobusų stotį.
Autobuso paieškos
Čia tai iššūkis... Mūsų ekskursijos gidas pasisiūlė nueiti į stotį nupirkti mums bilietus. Atsisakėm, nes dėl tokių tarpininkų kaina ženkliai padidėja. Bet jis vis tiek skubiai pirmas nubėgo į stotį, kol mes laukėm bagažo. Grįžęs gidas mus informavo, kad autobusai šiandien į Vinh Long'ą nebevažiuos, bet jis gali paskambinti draugui, kuris mus paimtų ir nuvežtų. Ačiū, jau ne, žinom mes tuos draugus... Neaišku, ar čia tas gidas mums pagadino reikalus, ar šiaip visi susimokę, bet ir kasininkės, ir susirinkęs būrys motorolerių vairuotojų mums tvirtino, kad autobusų į Vinh Long'ą šiandien nėra, o rytoj važiuos tik 5 val. ryte. Taip jie nori mums pasakyti, kad turistams autobusų nėra ir važiuotume su motoroleriais. Matyt, iš autobusų bilietų jiems nėra kaip papldomai užsidirbti. Na, nusprendėm ir čia nepasiduoti, o eiti ant kelio ir stabdyt autobusus patys :) Čia mums į pagalbą dar atėjo ant kelio esančios kavinukės savininkė. Ji pasiūlė mums atsisėsti, ir prižadėjo per 15 minučių sustabdyti mums reikiamą autobusą. Nepraėjus nei 5 minutėms mes jau įsėdome į nedidelį vietinį autobusą (ant jo nebuvo jokių užrašų, į kurį miestą jis važiuoja). Sumokėję keletą litų, keletą valandų važiavome į Vinh Long'ą. Esminis patarimas, keliaujantiems po Vietnamą: svarbiausia nepasiduoti!!
Nuo Mekong Delta
Homestay
Vinh Long'o miestelis nėra kažkuo ypatingas, dauguma čia tiesiog apsistoja nakčiai prieš pasiplaukiojimą laiveliais po deltos kanalus, kaimelių aplankymą. Taip padarėme ir mes. Iš ryto nieko nelaukdami nuėjome į prieplauką, kur persikėlėme į kitą deltos provinciją. Išsinuomoję dviračius važinėjomės siaurais takeliais tarp deltos kanalų, grožėjomės įspūdingomis vietovėmis. Važiuojant virš mūsų galvų noko didžiulės kekės bananų, guavos, mangai.
Nuo Mekong Delta
Čia susiradome "homestay" - nakvynę pas vietos gyventojus, taip daug įdomiau nei viešbutyje. Be mūsų ten buvo apsistojusios dar kelios poros, vakare visi kartu gaminomės vakarienę, ragavom įvairių gėrimų - iš pradžių vietnamietiškų, po to prancūzai išsitraukė viskio, o australai likerio... gavosi labai smagus vakarėlis :)
Nuo Mekong Delta
Patarimas keliausiantiems po Mekongo deltą - žymiai pigiau nakvynę "homestay" susirasti patiems. Vinh Long'e per turizmo agentūrą nakvynė su pusryčiais ir vakarienę vienam kainavo 15 dolerių, o patiems nuvykus tiesiai beveik visur kaina vienoda, po 10 dolerių. Be to, turizmo agentūros siūlo didelius "homestay", kuriuose gali apsistoti apie 50 žmonių. Manau, tokiuose sunku pasijusti "namuose". Mes pasirinkome mažesnį ir jaukesnį.
Nuo Mekong Delta
Kitą dieną su ta pačia vakarėlio kompanija išsiruošėm paplaukioti laiveliais. Puikiai suorganizuota ekskursija. Iš pradžių aplankėm "plaukiojantį turgų" Cai Be, kuriame iš įvairių provincijų suplaukia žmonės parduoti užaugintų vaisių. Kaip pasakojo mūsų gidė, atplaukę žmonės čia ir gyvena savo laiveliuose kol viską parduoda, kartais net porą savaičių, ir tik tada plaukia namo. Vėliau plaukėme pasižiūrėti, kaip vietiniai gamina saldainius, įvairius skanėstus iš ryžių ir kokoso, ryžių popierių. Dar šiek tiek pavažinėjome dviračiais (teko sustoti, kai pradėjo pliaupti trumpas bet stiprus tropikų lietus) ir paplaukiojome valtelėmis.
Nuo Mekong Delta
Kitą dieną išvažiavome į miestelį Chau Doc, esantį Vietnamo - Kambodžos pasienyje. Šįkart vietiniu autobusu nuvažiavome be jokių nuotykių, net keista :) Kitą rytą įsėdome į laivą, pasakėme Vietnamui "iki pasimatymo" ir išplaukėme į Kambodžą.
Nuo Mekong Delta
Pasienio poste visi išlipome, papietavome, tuo metu laivo darbuotojas sutvarkė mums vizų formalumus, mums beliko tik sumokėti po 22 dolerius. Puikumėlis :) Jau neatsižvelgiant į tai, kad plaukiant Mekongu galėjome keletą valandų gėrėtis gražiais, bet natūraliai skurdžiais Kambodžos kraštais.