MES JAU NAMUOSE! :)

MES JAU NAMUOSE! :)
Vienos kelionės prasidėjusios 2009-01-12 Vilniuje, vienas etapas baigtas 2009-07-03 Kaune. Visi aprašymai, visos nuotraukos Jūsų dėmesiui:)

2009 m. kovo 19 d., ketvirtadienis

Vietnamas. Halong Bay - Cat Ba

Dienas Cat Ba saloje leidome smagiai, o vakarus dar smagiau - su airiais Sinead ir Barry. Net atradom visai neblogą vietinį vyną Dalat :) Dalijomės mintis apie gyvenimą, darbus, verslo idėjas - pasirodė, kad daugeliu klausimu panašiai mastom. Tik po to pagalvojom, kad tai turbūt pirmi kelionės metu sutikti žmonės, su kuriais požiūriai tiek panašūs. Jau buvom pasiilgę panašaus bendravimo su kitais :)
Nuo Vietnamas. Halong Bay-Cat Ba
Kelionė prie jūros
Pabuvę porą dienų Hanojuje, išsiruošėme į Halong Bay, esantį už 160 km. Tokie atstumai mums jau vienas juokas :) Po 3,5 val. kelionės autobusas sustojo greitkelyje prie sankryžos ir vairuotojas parodė mums, kad jau laikas lipti - atvažiavome. Pro langą pamatėme išsirikiavusius motorolerius. Kiek nesusipratę išlipom, autobusas išvažiavo, o mes ir nesupratom, į kurią pusę turėtume eiti. Rytukas pamatė, kad vienas iš motorolerių vairuotojų padavė autobuso vairuotojui kažkiek pinigų. Kaip supratom, už tai, kad paleido užsieniečius vidury kelio, o motoroleriai jau mus nuvežtų iki miestelio. Kadangi apsimetėm, kad ketinam eiti pėsti, nuo 60.000 dongų nusiderėjom iki 10.000 (~1,5 Lt.). Tiek visai negaila, nuvažiavom porą kilometrų iki miestelio centro ant motorolerių.
Vietos verslininkas
Beeinant į prieplauką (ketinome plaukti į Cat Ba salą), prie mūsų priėjo vietinis "verslininkas" ir neįkyriai pradėjo klausinėti, ar turime apsistoti, kur vykstame ir t.t. Tie patys klausimai, kuriuos per dieną girdime dešimtis kartų, bet šįkart pradėjome su juo kalbėtis, nes jis mums pasirodė visai profesionalus "pardavėjas", pasidarė įdomu :) Sužinojome, kad laivu į Cat Ba salą tą dieną jau nepersikelsime, laivai plaukia tik iki pietų. Nutarėm, kad šįkart leisime jam užsidirbti ir pasirinkome jo rekomenduotą viešbutuką, o kelto bilietą irgi pirkom iš jo. Kadangi kainų skirtumas buvo visai nedidelis, ar plaukti tiesiai į salą dvi valandas, ar imti dienos po Halong Bay turą ir plaukioti penkias valandas, pasirinkom šį variantą.
Vakare mūsų LP gide dar paskaičiau, kad LP redaktoriai sulaukia daugybės laiškų su nusiskundimais apie šiuos turus laivais po Halong Bay. Na, mes daug ir nesitikėjom, vis dėlto už kruizą sumokėjom tik po 23 Lt.
Nuotykiai laive
Kitą rytą, kai jau atsikėlėm, mus informavo, kad turas nukeliamas iš 9 į 12 val. ir kad mes plauksime su turistų grupe, kuri dabar važiuoja autobusu iš Hanojaus. Kiek susinervinom, bet tai tik pradžia :) Įsėdę į laivą 12.40, dar valandą niekur neplaukėm, kol kiti turistai laive papietavo (mes pietų neužsisakėm). Ir tik tada, apie 13.30, laivas pajudėjo iš prieplaukos. Vokietės, sėdėjusios šalia, rado užkištą raštelį, kuriame buvo parašyta "Šiame laive aptarnavimas yra siaubingas". Pasijuokėm ir pasidžiaugėm, kad nepirkom trijų dienų ekskursijos, kaip dauguma kitų turistų, plaukusių šiuo laivu :) netrukus nuplaukėm į didžiulę olą, kurios vidus buvo apšviestas įvairiausiom spalvom, kaip vaivorykštė.
Vėliau laive dar laukėme, kol visi susirinks. Pora turistų gerokai užtruko, todėl buvome informuoti, kad dabar plauksime tiesiai į Cat Ba salą, kurioje mes ir dar pora turistų turėjome išlipti. Bandėm prieštarauti, kad užsisakėm penkių valandų turą, o gavom trijų valandų, bet tai buvo beviltiška.
Vėliau priėjęs laivo darbuotojas dar pasisiūlė užsakyti mums viešbutį ir taksi, nes nuo prieplaukos iki miestelio apie 30 km. Ačiū, jau tikrai ne! Galvojom, kad dėl 30 km. meluoja, nes žinojom, kad prieplauka yra miestelyje. Bet pasirodo, kad yra kelios prieplaukos, ir mus paleido tolimiausioj. Gerai, kad visi nesklandumai baigėsi, kai sulaukėm autobuso ir nuvykom į miestelį.
Nors pati ekskursija buvo prastai suorganizuota, labai džiaugiamės, kad ją pasirinkom, nes jos metu susipažinom su įdomiais žmonėm ir labai smagiai praleidom laiką. Sesės vokietės jau ne pirmą kartą keliauja po šias šalis, keletą kartų buvo Tailande, viena iš jų svarsto galimybę studijuoti Vietname. Ypač įdomu buvo pabendrauti su singapūriečiu Alan'u. Iš pradžių pagalvojau, kad jam ne daugiau kaip 25 metai, bet vėliau iš pasakojimų buvo galima suprasti, kad ne mažiau kaip 30. Labai apsiskaitęs, daug keliavęs, studijavo Kanadoj, turi savo verslą interjero dizaino srityje, iš jo sužinojom daugybę įdomių dalykų - apie Vietnamo ir kitų Pietryčių Azijos šalių žmones, jų tradicijas, apie šių šalių istoriją ir politiką.
Septyniese saloje
Alan'as irgi su mumis išlipo saloje, kaip ir porelė ką tik susituokusių Vietnamiečių bei pora airių - Barry ir Seonaid.
Visai smagi kompanija! Viešbučio ieškojom visi kartu - taip gavome didesnę nuolaidą ir už kambarį su balkonu, iš kurio atsiveria nuostabus vaizdas, sumokėjom tik 5 dolerius!
Nuo Vietnamas. Halong Bay-Cat Ba
Vėliau visi kartu susitikome vakarienei. Airių pora pasakojo apie savo kelionę. Panašiai kaip mes, jie palikę darbus beveik metams patraukė pakeliauti. Keletą mėnesių praleido Pietų Amerikoj, porą mėnesių Australijoj ir Naujojoj Zelandijoj, dar Indonezijoj, Malaizijoj ir Tailande, o po Vietnamo vyks į Kambodžą, iš kurios jau skris namo. Šie keliauninkai jau pavargo nuo kelionių, sakė, kad keliavimas jau nebedžiugina, ir jau nori namo. Tikėjosi porą dienų Cat Ba saloje tiesiog pasiilsėti, paskaityti knygas, gerai išsimiegoti, o pailsėjus vėl keliauti, keliauti... pusantro mėnesio.
Nuo Vietnamas. Halong Bay-Cat Ba
Porelė vietnamiečių čia atvažiavo praleisti medaus mėnesio, o tiksliau - medaus savaitgalio, nes kitą dieną jie planavo jau grįžti į Hanojų. Sakė, reikia grįžti į darbus. Mergina dirba apskaitininke, o vyrukas įmonėje, tiekiančioje alų restoranams.
Ši pora ir singapūrietis Alan'as mums papasakojo apie vestuvių ir laidotuvių "sistemą" šiose šalyse. Į vestuves ir laidotuves paprastai kviečiami visa didžiausia giminė ir draugai. Pavyzdžiui, į šios vietnamiečių poros vestuves buvo pakviesti 300 žmonių. Jaunavedžiams ir jų tėvams tai yra didžiulis garbės reikalas visus sukviesti. Tačiau finansiškai ši šventė jiems nėra tokia brangi, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio - visi svečiai dovanoja vokelius su skirtingomis pinigų sumomis, kurias vėliau jaunavedžiai suskaičiuoja ir pasižymi, kas kiek padovanojo. Vėliau, kai jau ateina kitų giminaičių vestuvės arba laidotuvės, jaunavedžiai "prisimena", kiek kas jiems padovanojo vestuvių proga, ir sekančiais atvejais dovanoja atitinkamas sumas :) Taip, per laidotuves giminaičiai irgi įteikia mirusiojo artimiesiems vokelius su parama. Kita vertus, pagalvojom, pas mus Lietuvoj irgi dar daug kur "veikia" panaši vestuvių dovanų sistema. Gal tik nėra taip pabrėžiama, kas kokią sumą pinigų padovanojo. O ir dovanojami dažniausiai ne pinigai, o įvairi buitinė technika, indų servizai ir panašus gėris...
Motoroleriu po salą
Kitas dvi dienas praleidome važinėdami su motoroleriu po salą. Rytukas greit išmoko valdyt motorolerį, aš irgi pavairavau 100 metrų :) Pirmą dieną nuvažiavus apie 30 km. prasidėjo smarki liūtis. Vėjas buvo toks smarkus, kad nebegalėjom toliau važiuoti. Sustojom prie nedidelio namo.
Šeimininkas pasiūlė užeiti, užėję buvome pavaišinti arbata ir kažkokiu karčiu stipriu užpilu :) Kitą dieną pasivaikščiojom po Cat Ba nacionalinio parko džiungles, įlipę į statų kalniuką pasigėrėjom nuostabiais vaizdais.
Nuo Vietnamas. Halong Bay-Cat Ba
Saloje praleidę tris dienas, patraukėme į pietus, ieškoti vasaros.