MES JAU NAMUOSE! :)

MES JAU NAMUOSE! :)
Vienos kelionės prasidėjusios 2009-01-12 Vilniuje, vienas etapas baigtas 2009-07-03 Kaune. Visi aprašymai, visos nuotraukos Jūsų dėmesiui:)

2009 m. balandžio 28 d., antradienis

Malaizija. Pulau Tioman. I dalis

Pulau Tioman primena aplankytąją Koh Pha Ngan salą: didelė, kaimeliai išsibarstę visoje teritorijoje prie gražių paplūdimių, daugybė paslaugų įskaitant nardymą, vaikščiojimą, plaukiojimą laivu, restoranus ir pan. Kaip tik to mes ir ieškojome, norėdami ilgėlesnį laiką stabtelti ir tiesiog "nusiraminti" arba "nusileisti ant žemės" :). Prieš eilę metų, žurnalas "Times" įtraukė Pulau Tioman į gražiausių salų pasaulyje "TOP 10".
Nuo Pulau Tioman

Alinta sala, dabar balansas
Palikę Robinzoną Mersing'e, rytiniu laivu išplaukiėme į Tioman'o salą. Didžiausia rytinėje Malaizijos pakrantėje, ji sutraukia būrį lankytojų, kartais būna, jog būtina užsisakyti nakvynę prieš keletą dienų, nes kitaip - atvykus galima likti nieko nepešus. "Taip tikriausiai nutiks keleto dienų bėgyje, kai daugybė malajų galvotrūkščiais išlėks iš miestų švęsdami gegužės 1-ąją", - mus perspėjo "Tioman House" savininkas, pas kurį apsistojome.
Nuo Pulau Tioman
Prieš eilę metų, žurnalas "Times" įtraukė Pulau Tioman į gražiausių salų pasaulyje "TOP 10". Nuo tada prasidėjo salos klestėjimas, kas sutapo su jos alinimu. Pagrindiniame miestelyje Tekek'e prasidėjo didžiulio uosto statybos, šalia kiekvieno atokesnio paplūdimio išaugo mažesni uostukai. Džiunglėse išminti keliukai, padaugėjo šiūkšlių.
Malaizijos vyriausybė buvo priversta susiimti ir įvesti daugybę apribojimų, kurie padėjo rasti tam tikrą balansą tarp unikalios gamtos ir turistų. Tad dabar vaikštant sala galima vėl išvysti didžiulių driežų, beždžionių ir t.t. Štai po tokios įnirtingos kovos su žmogišku noru užkariauti gamtą, mes ir atvykome čia.
Nuo Pulau Tioman

Diena be planų
Sekmadienio vidurdienį išlipome nedideliame salos uoste Air Batang, vadinamame tiesiog ABC. Pakrantė nusėta nedidelių restoranų bei svečių namų. Kepinant saulei išsirinkome "Tioman House" namuką - bungalow (čia jie vadinami "chalet"), esantį visiškai šalia jūros.
Nuo Pulau Tioman
Kaina 40 RM parai, tai beveik 30 Lt, arba 1/4 mūsų dienos biudžeto. Šeimininkas linksmas ir natūralus vyrukas, kiekvieną rytą vežiojantis dukras į mokyklą savo motoroleriu.
Maistas puikus, kiekvieną vakarą einame ragauti vis kitos tą dieną pagautos žuvies, keptos ant griliaus, restoranėlyje ant jūros kranto. Patiekta žuvis su ryžiais ir šviežiomis daržovėmis vainikuoja saulėlydžiu prie jūros užbaigiamą dieną, grįžę jau tik paskaitome knygas, pakvėpuojame gaiviu oru ir einame miegoti.
Saloje norime susireguliuoti savo rėžimą eidami anksčiau miegoti ir keldamiesi dar saulei nepatekėjus.
Nuo Pulau Tioman
Nedidele mankšta ir maudynėmis jūroje pradedame dieną, vėliau einame į tikro musulmono kavinę organizmui duoti lengų ir skanių pusryčių - košės :). Grįžę, neturėdami didelių planų, sėdėdami mūsų bungalow balkonėlyje nutariame ką šiandien veiksime: eiti pasivaikščioti į Tekek'ą, džiungles, snorkelinti ar tiesiog skaityti.

Keičiamės
Patys pastebėjome, jog tik nuvykę į Tailandą, būdami su savimi, nuolat galvodavome apie namus, ką veiksime grįžę, kaip toliau užsidirbsime, o turėdami galimybę skaitydavome "Bloomberg'ą" ar kitus portalus. Tačiau dabar jau kiek kitaip. Viskas tarsi plaukia pro šalį. Žinoma, Obama mūsų niekaip nepalieka ramybėje, tačiau ką ir kaip jis daro jau nebeanalizuojame.
Nuo Pulau Tioman
Norime išmokti netgi nebegalvoti apie rytojų, šiandien turime maisto, nakvynę, o kaip bus rytoj - pamatysime. Tai labai sunku, tačiau žingsnelis po žingsnelio - po dvidešimt metų gal ir pasieksime ko norime :). Manome, jog tikru išbandymu bus grįžimas į Lietuvą, tiksliau į darbinį ritmą. Oi, įdomu bus save stebėti :).

Džiunglės
Pulau Tioman'e oro drėgmė labai didelė (80-90 proc.), tad tikru jėgų išbandymu tapo vakarykštis ėjimas džiunglėmis iki Juara kaimelio. Nuo ankstyvo ryto išmintu takeliu ir pažymėtu žemėlapyje ėjome apie 7 km į vieną pusę, ir tiek pat atgal. Pasiėmę tris litrus vandens jautėme, jog jo pakaks.
Nuo Pulau Tioman
Prakaitas iš pradžių žliaugė visu kūnu, tačiau apsipratus ritmas susireguliavo. Atsidūrėme tarsi laidoje "Langas į gamtą": įvairiausi augalai, lankstančios aplink beždžionės, upelis, didžiuliai medžiai.
Nuo Pulau Tioman
Buvo kiek nedrąsu, bet po valandos pripratome ir netgi leidome sau atsipalaiduoti eidami ramiai, kol kelyje nesutikome vos vos matomos raudonos it prikritę lapai spalvos mažos gyvatės. Ji nušliaužė į krūmus, o galėjome paprasčiausiai ant jos užlipti. Tad nuo to momento, visą laiką žvalgėmės po kojomis ir sulėtinome tempą.
Nuo Pulau Tioman
Dar po dviejų valandų pasiekėme Juara'os nuostabų paplūdimį.
Nuo Pulau Tioman
Žydras vanduo, baltas smėlis - tarsi apdovanojimas už tokį kelią (skamba lyg būtų vargas eiti džiunglėmis - nesąmonė!) :).

Šiandien tikriausia eisime snorkelinti, o vėliau užsisakysime rytojui plaukimą iki kitos salos, kur tarp įvairiaspalvių koralų galima pamatyti ryklių, barakudų, vėžlių ir kitų jūros gyvūnų.
Nuo Pulau Tioman