MES JAU NAMUOSE! :)

MES JAU NAMUOSE! :)
Vienos kelionės prasidėjusios 2009-01-12 Vilniuje, vienas etapas baigtas 2009-07-03 Kaune. Visi aprašymai, visos nuotraukos Jūsų dėmesiui:)

2009 m. sausio 23 d., penktadienis

Tailandas. Ao Nang-4 salos

Idomus miestas Ao Nang. Daugybe turistu, daugybe parduotuviu, gal netgi kiek neproporcingai daug, nes tiek pirkeju nera, kiek cia prekiu prideta. Zodziu panasus i musu Palanga sezono metu.
Del turistu gausos, kainos cia didesnes nei musu anksciau lankytose vietose. Gal netgi Bankokas kiek pigesnis, nes ten pasiula didesne, o cia viskas sukoncentruota i kelias pagrindines gatves, pardavejai kainas laiko panasiame lygyje, todel cia nieko per daug neperkame (isskyrus Kotryneles pirkinius, bet apie tai veliau:)).
Sutikome labai daug skandinavu. Ten Tailandas ziemos atostogoms yra kelioniu salis numeris vienas. Musu sutiktas suomis Timo i sia sali atvyksta jau trecia vasara is eiles, ir tuo dziaugiasi. Nors mato ir akivaizdzius pokycius: labai stipriai vystoma turizmo infrastruktura, einama i tas vietas, kur anksciau buvo egzotines, kuriu turistai nezinojo. Stai pavyzdziui Koh Phi Phi salos. Iki filmo "The Beach" jas zinojo tik maza saujele vietiniu bei turistu. O po to, cia prasidejo toks antpludis susidomejusiu, kad buvo pastatytas vos ne atskiras "laivynas", padedantis nugabenti visus norincius pasiziureti. Tai jau ziauri pramone. Mes jai priestaraujame, todel specialiai nevykome i tas salas, nors jos ir vertos demesio. Jeigu neuzilgo planuojates vykti i Tailanda, vietiniai ir patyre turistai rekomenduoja sala Koh Lipe (visiskai salia Malaizijos), kaip neatrasta ir uzsikonservavusia. Taciau tai tik laiko klausimas, kada ji bus isreklamuota ir turistu srautai nunes visa jos unikaluma.
Laisvai minutei atsiradus, as pagalvojau, kas gi laukia Tailando. Jis dabar investuoja milziniskas lesas i turizmo industrija. Todel yra priverstas kelti kainas, pinigai siuo metu brangus. Jau dabar dalis turistu renkasi kitas vietas, nes cia per daug viskas komercializuota, kainos pakile. Tai stipriai jaucia "backpackeriai", jau pradedantys ieskoti kitu vietu. Vis dazniau kalbama apie Afrika (ta tikraja Afrika). Taip Tailandas prades orientuotis i turtingesnius turistus, del kuriu kovoja visas pasaulis ir is esmes jis taps brangia salimi atostogoms, ivertinus tai, kad pajamos Vakaruose taip stipriai nebeauga. Zinoma, ekonomikos suletejimas gali priversti ir Tailanda pristabdyti investicijas, tai nebutu blogai, nes tuomet jis turetu galimybe islikti tokia idomia salimi, kokia yra dabar. Paskubekite:) Panasiai ir su Kuba.
Taigi, atvyke i Ao Nang, pradejome ieskotis vietos apsistoti keletui nakciu. Uzeiname i viena agentura, klausiame apie kambari iki 300-400B, jie juokiasi. Parodo eiti tai ten, tai sen. Pagrindineje gatveje visos kainos tik nuo 1000B. Pasidaro nebejuokinga. Hmmm. Einame lauk is centro, pasukame uz kampo, ieskome viesbutelio, nurodyto "Lonely Planet", kaina 350B. Ji randame, taciau ten jau kainos nuo 700B. Na ne. Einame toliau, sutinkame viena turista, kuris isgirdes uz kiek norime issinuomoti, parodo pirstu i "Sea Beer". Ten kainos nuo 500B. Su administratoriumi susitariame uz 450B. Pasiimame raktus ir isikuriame. Kambarys baltas, sviesus su ventiliatoriumi.
Susideje daiktus iseiname i miesta. As ieskoti idomiu marsrutu, o Kotrynele siek tiek apsipirkti.
Visos agenturos siulo tuos pacius vienos dienos marsrutus: Koh Phi Phi salos, 4 salos, 5 salos; su greita valtimi arba iprasta, individualiai arba su grupe. Susirenku visas kainas (jos panasios, nes kelioniu vykdytoju yra tik keletas, o pardaveju daug, todel susidaro vaizdas, kad pasiula cia milziniska, bet taip nera). Susitinkame apsitarimui. Kotrynele patenkinta, nes turejo proga puikiai apsipirkti. Jeigu dar butu su ja Viktorija J., butu isvis cia viska nusiaube:). Ooo, puiki suknele. Uz dvi sukneles sumokejo 800B (~60Lt.)
Nutariame, kad norime 3 kelioniu: viena diena nardyti prie Koh hi Phi salu, vykti i dienos tura i 4 salas, ir i Railey.
Uz visos dienos kelione i 4 salas su maistu ir gerimais sumokame 800B abiems (nusiderame 100B), i Koh Phi Phi salas nepavyksta surinkti grupes, tad kelione atsaukiama, o i Railey organizuojames isvyka patys.
Susiplanave kelias dienas, einame pavakarieniauti ir i tailandietiska masaza. Uz 400B padaro puiku valandos trukmes masaza. Visi kaulai traskai:) Grizus namo issitepame kojas "Tiger balm" ir miegucio.
Naktis buvo panasi i viena Bankoke. Viena pora nakti pradejo aiskintis santykius, o kadangi sienos plonos, garsas buvo toks, tarsi butume viename kambaryje. Apie kokia 4 val. jie nurimo.
9 val. jau buvome prie punkto, kur paskirsto turistus i valtis. Siandien mes vykstame i 4 salas. Kelione nereali! Uz 400B zmogui gavome nerealia kelione, maista, gerimus, nardymo (snorkeling'o iranga). Tai puiki verte uz sia kaina. Mums labai patiko nardyti. Kai tik atsirasdavo laisva minute, mes is karto ciupdavome iranga ir i vandeni. Vanduo skaidrus, zuvytes, koralai... Taip tapome vienais is sio uzsiemimo gerbeju. Jau is karto pradejome fantazuoti, kaip mes nardysime Ko Tao saloje:).
Grizome, po dusu ir porai valandu miegucio. Toks saldus jis, labai gera savijauta atsibudus.
Pavakarieniauti nutareme nueiti kur nors naturaliai, pas tailandiecius. Apskritai, patyre keliautojai renkantis vieta pavalgyti, rekomenduoja atkreipti demesi i tas vietas, kur nuolat valgo vietiniai zmones. Tuomet busite tikri, kad nepermokesite ir gausite vietini, skanu, gera maista. Patikekite, jeigu butu kazkas ne taip, vietos zmones pirmieji tai pajaustu ir nebeeitu ten.
Pasirinke is isores labai paprastus, o gal net ir prastus restoranelius, kur valgo vietos zmones, kartu ir "backapacker'iai", neapsirikome. Viename nebuvo vietos, o kitame vos atradome laisva vietele.

Uzsisakeme Tom Yam ir darzoviu su kokoso pienu sriubas, as tradiciskai ryziu su krevetemis, o Kotrynele vistienos. Net sunku patiketi, kaip tokioje mazoje virtuveje, kur duzgia zmones, galima pagaminti toki skanu, vizualiai graziai atrodanti, higieniska, skanu maista. Stai kur reikia investuoti, o ne i interjera. Nes mes akiu negalejome atplesti nuo spalvingu patiekalu, o tai, kad sieno nenudazytos, mes nekreipeme demesio. Mmm, skanu ir lengva, be to, ir nebrangu, sumokejome 160B (apie 12 Lt).

Pavalge ir gerai praleide laika mieste, nutareme nusipirkti vietinio alaus, isgerti namuose skaitant. Visiskai salia namu pamateme pardaveja, kuris kioskelyje pardavineja ivairius gerimus. Pasirenku vietini "Singha" alu (man jis geriausias), Kotrynele kokteili. Taciau vietoje to, kad idetu butelius i maiseli, pardavejas Kok pasiulo atsidaryti ir prisesti ant, mums uz nugaros, paruostu kedziu, kur vietoje atloso naudojamas jo automobilis. Atsisukame ir pamatome, kad ten jau sedi laimingi Kok'o klientai, gurksnojantys alu. Wow! Cia tai geras. Prisedame, isgeriame, kaimynai is Skotijos, Suomijos, Anglijos, draugiski, bendrauja, pasakoja savo istorijas. Nerealu! Tai pats originaliausias ir linksmiausias baras, kuriame yra teke lankytis. Kok'as tarsi dirigentas lakste, kviete lankytojus, jeigu kas pritrukdavo gerimu, is karto aptarnaudavo:) Kaip sako Matas&Edwinas, mes "uzskaiteme" sia vieta!:)
Naktis praejo be nuotykiu, santykius besiaiskinancios poreles nebuvo:) Kita diena mes jau issiruoseme i Railay. Tai miestelis, visame pasaulyje garsejantis kaip laipiotoju (climbers) uolomis rojus. Cia yra apie 600 ivairiausiu trasu, paskaiciuota, kad visa diena laipiojant, trasas iveikti prireiktu keletos menesiu.
Ta ir pajauteme. Daugybe laipiotoju, is ivairiausiu pasaulio kampeliu, susikoncentravusiu tik i savo trasos iveikima. Pasieme vadovelius, pasisamde instruktorius jie kope i uolas.
Nuo Ao Nang-4 salos
Railay galima pasiekti tik valtimi, nors tai ne sala, bet sausuma jos pasiekti neimanoma del uolu, apsupusiu si miesteli. Jis visas nusetas viesbuciais, restoranais, todel ne laipiotojams cia nera per daug ka veikti. Mes ir patys ejome per dziungles, kopeme per uolas, bridome vandeniu. Ziurint i daugybe laipiotoju, netgi kilo pagunda ir patiems issinuomoti iranga bei pabandyti iveikti lengviausias trasas, bet pats laipiojimas nepatiko taip, kaip nardymas, todel mes Railay rytoj iskeisime i Ko Tao sala:).

Tailandas. Ao Nang. Filosofines mintys 2

Mus daug kur lydi netiketos pazintys, gauname "slaptos" ir be galo naudingos informacijos apie geras vietas. Klausiame saves patys - kaip tai pavyksta? Gal del to, kad tiesiog plaukiame keliones vaga, atvirai bendraujame su sutiktais zmonemis, pasiduodame provokacijoms.
Taip labai idomu. Pamatai kitus dalykus, kazka giliau, pazisti zmones, sutinki daug mastanciu panasiai, labai drasiu, daug keliaujanciu.
Tuomet supranti, koki pasauli matei, koks jis buvo stovintis, ir koks jis yra dabar, kiek visko idomaus, naujo, kokie idomus zmones mus supa. Viskas eina, praeina. Reikia nelaukti geresniu laiku, bet veikti dabar, is karto, reikia imti jauti uz ragu.
Kelioneje galima pamatyti ivairiu zmoniu: vieni laisvi tarsi pauksciai, kopa i uolas cia, kita diena kitur, dziaugiasi. Toks ju poreikis. Kiti atvyksta vienisi, nusiperka draugija, kuria dazniausiai sudaro vietines tailandietes ir bando nuo kazko pabegti. Treti, bastosi, iesko saves ir pasaulio.
Daugybe, daugybe, margumynas, margumynas.
Ir mes esame kazkur. Idomu gyventi!

Tailandas. Ao Nang-4 salos. Filosofines mintys

Maudantis juroje, pradejau galvoti, nepaisant to, kad viska vykdome pagal biudzeta, gal reiketu dar labiau susiversti dirzus. Taciau tuomet nutraukiau sias mintis: jeigu ne dabar, tai kada? Buti cia ir neiti i masaza uz 15 Lt, nevykti uz 30 Lt i puikias salas, su iskaiciuotu nardymu bei maistu dienai? Tai ka tada daryti? Grizti o paskui ir vel gailetis, kad to nedariau?
Ne. Noriu buti cia ir dabar. Kaip mes visi, gyvenu puikiausia gyvenima, si dovana man duota viena karta, turiu viska: sveikata, seima, draugus - ko dar skustis? Viskas fantaskiska! Reikia gyventi cia ir dabar, kaip kinieciai sako: "Vakar - tai jau istorija, rytojus - tai paslaptis, realu ir tikra yra tik siandien, dabar; tad kam isikibti tai, ko negali tureti".
Tad "Labas" sakau siai minutei!