MES JAU NAMUOSE! :)

MES JAU NAMUOSE! :)
Vienos kelionės prasidėjusios 2009-01-12 Vilniuje, vienas etapas baigtas 2009-07-03 Kaune. Visi aprašymai, visos nuotraukos Jūsų dėmesiui:)

2009 m. kovo 2 d., pirmadienis

Kinija. Yangshuo, Longsheng

Iš Guilin į Yangshuo autobusu atvykome vasario 18d. Kadangi prieš keletą dienų mūsų naujasis kompiuteris atsisakė įsijungti, visą parašytą tekstuką apie šią gražią vietą praradome, tenka rašyti iš naujo :)
Dar pro autobuso langus pamatėme, kad Yangshuo miestelis apsuptas didžiulių žaliuojančių uolų.
Nuo Yangshuo-Longsheng
Jis mums patiko iš pirmo žvilgsnio. Tik išlipus iš autobuso mus pasitiko vietiniai, siūlantys apsistoti įvairiuose hosteliuose. Kaip vėliau pastebėjome, čia vietiniai "verslininkai" ypač įkyrūs, nors jau šiek tiek pripratome prie įvairių pasiūlymų Bankoke, Tailando kurortuose ir Pekine. Šįkart pasinaudojome "Lonely Planet" rekomendacijomis ir susiradome jų siūlomą hostelį. Beje, Kinijoje dažniau nei Tailande naudojamės "Lonely Planet" rekomenduojamais nakvynės namais ir restoranais, nes čia sunkiau susikalbėti angliškai, o vien gestų kalbos nepakanka išsiaiškinti, kokio maisto norime, arba kokiais autobusais galime nuvykti į pageidaujamą vietą.
Taigi, šįkart rekomendacijos pasiteisino, ir kiek pasiderėję įsikūrėme jaukiame kambaryje su visais patogumais, balkonu, TV ir net DVD. Tuo nusprendėm pasinaudoti - vakare nusipirkom BBC sukurtą filmą "Wild China", iš viso 6 dalys. Jį ir žiūrėjom kiekvieną vakarą prieš miegą. Labai rekomenduojame pažiūrėti visiems, vykstantiems į Kiniją - mielai paskolinsime ;)
Nuo Yangshuo-Longsheng
Pirmą vakarą pasivaikščiojom po miestelį, įlipom į kalną, iš kurio matosi visas miestelis.
Nuo Yangshuo-Longsheng
Pats Yangshuo iš viršaus panašus į gėlės žiedą - iš visų pusių jį supa nesuskaičiuojama daugybė aukštų uolų. Šalia teka Li upė, ji yra viena ir švariausių Kinijoje. Ta proga vakare ragavome šio regiono firminio patiekalo - žuvies, keptos aluje. Skanumėlis!
Kitas dvi dienas skyrėme Yangshuo apylinkių tyrinėjimui. Išsinuomoję dviračius, apvažiavom mažus kaimelius, grožėjomės nesibaigiančiomis uolomis, stebėjome vietinius žmones. Čia įvairių daržovių, vaisių ir ryžių auginimui išnaudojamas kiekvienas žemės lopinėlis. Mažai teko matyti nedirbamų, neužsodintų laukų. Su dviračiais važinėjom siaurais akmenuotais takeliais, dažnai suabejodavom, ar tikrai važiuojam žemėlapyje pažymėtu dviračių taku. Paklausus vietinių žmonių, kuriuo keliu važiuoti, dažnai sulaukdavom klaidinančių nurodymų, todėl dažniau tekdavo pasikliauti savo nuojauta. Taip pravažiavome daugumą žemėlapyje pažymėtų lankytinų vietų :) Tačiau to visai nesigailime, nes vis tiek daug ką pamatėme ir patyrėme neišdildomų įspūdžių.
Nuo Yangshuo-Longsheng
Vaizdai, pamatyti įlipus į aukštas uolas, tiesiog kvapą gniaužiantys, mums į atmintį įstrigo visam gyvenimui... Rytukas netgi pasakė, kad Yangshuo jam kol kas nr. 1 iš visų aplankytų vietų šios kelionės metu! Kol kas :)
Nuo Yangshuo-Longsheng
Po trijų dienų Yangshuo išvažiavom į Longsheng miestelį. Jį pasiekėm jau sutemus vakare, iš autobuso patraukėm tiesiai į hostelį. Hm, šįkart tikrai nekokioj vietoj apsistojom, bet neturėjom kito pasirinkimo. Kitą dieną planavome vykti į ryžių terasas ir grįžti vakare nakvoti, todėl sumokėjome iškart už dvi naktis. Pasivaikščioję po miestelį, pašaudę į balionus, pažiūrėję kaip vietinės moterys šoka centrinėje aikštėje (šeštadienio vakaro pramogos) patraukėme miegučio.
Iš ryto mus pažadino beldimas į duris. Įėjusi moteris prisistatė hostelio šeimininke, pradėjo klausinėti apie dienos planus. Sužinojusi, kad vykstame į ryžių terasas, pasiūlė apsistoti jos sūnaus hostelyje, kuris yra pačiose ryžių terasose. Šiuo pasiūlymu apsidžiaugėm, nes bet kuriuo atveju prastesnį hostelį nei jos būtų sunku surasti ;) Po dviejų valandų autobusu vingiuotu kalnų taku pasiekėme garsiąsias ryžių terasas, įtrauktas į pasaulio stebuklų sąrašą (nesu tikra, kelintais metais, šią info dar patikslinsime).
Nuo Yangshuo-Longsheng
Išlipus iš autobuso mus pasitiko hostelio savininkės sūnus. Paaiškėjo, kad iki jo hostelio ryžių terasomis reiks kopti apie 40 min. Oho! Na, kita vertus, juk to mes čia ir atvažiavome. Todėl kantriai lipom. Hostelis pasirodė labai jaukus, o pro kambario langą galėjome grožėtis ryžių terasomis. Kiek užkandę, ėjom pasivaikščioti ir fotografuoti, fotografuoti... Šiuo metu terasos žaliuoja.
Nuo Yangshuo-Longsheng
Sužinojome, kad daugiausia turistų čia atvyksta rudenį - pasigrožėti auksiniais atspalviais, ir žiemą, kai sniegu padengtos terasos primena zebro kailį. Ryžiai šiose terasose sodinami gegužę, o derlius nuimamas rugsėjį.
Vakarojome su porele iš Naujosios Zelandijos, kurie keliauja jau 19 mėnesių! Vėliau ši pora ketina pasidarbuoti Pekine arba atidaryti savo hostelį Kambodžoje. Į Kiniją jie atvažiavo iš Mongolijos, ten jiems labai patiko, rekomendavo ir mums būtinai nuvykti. Gal ir pasinaudosime šiuo patarimu, tik turbūt jau ne šios kelionės metu... Dar jie galvojo vykti į Rusiją, tačiau keletas sutiktų keliautojų juos atkalbėjo, teigdami, kad rusai labai nedraugiški, neįmanoma su jais susikalbėti ir pan. Mums tai pasirodė labai keista.
Ši porelė, akivaizdu, jau buvo persisotinusi kelionių įspūdžių, nes ryžių terasos jiems atrodė "nieko ypatingo, matėm įspūdingiau", kai mes tiesiog akių negalėjome atitraukti. Nenorim, kad ir mums taip atsitiktų. Jei pastebėsim požymius, nedelsdami grįšim į Lietuvą :) Vakarojant kalba pakrypo apie jų įvairiose šalyse lankytus tualetus ir su jais susijusias juokingas istorijas. Juokėmės iki ašarų. Deja, šios istorijos ne visai tinkamos čia aprašyti ;)
Vaikščiodami po ryžių terasas sutikome prancūzą Jean'ą. Jis šiose vietose lankosi jau nuo 2000 metų. Stebi kaimelio gyvenimą, ryžių auginimo procesą. Jau yra surinkęs daugybę medžiagos, kurios pagrindu rašo knygą ir ruošia filmą. Pirmą kartą savo kelionės metu sutikome tokį žmogų.
Nuo Yangshuo-Longsheng
Šioje vietoje mielai būtume pasilikę keletą dienų, tačiau jau kitą rytą leidomės žemyn rūke paskendusiomis terasomis žemyn, iš kur važiavome į Guilin'ą, o iš ten naktiniu traukiniu - į Yunnan provincijos sostinę Kunming'ą.