MES JAU NAMUOSE! :)

MES JAU NAMUOSE! :)
Vienos kelionės prasidėjusios 2009-01-12 Vilniuje, vienas etapas baigtas 2009-07-03 Kaune. Visi aprašymai, visos nuotraukos Jūsų dėmesiui:)

2009 m. gegužės 17 d., sekmadienis

Singapūras. Singapore

Viskas mieste itin sterilu, netgi dirbtina, ne veltui Karolis pasakė, jog čia pasijautė tarsi Truman'as iš "Truman Show". Netgi China Town'as čia kitoks, labai išpuoštas, tvarkingas, taisyklingas, kas tikrajam China miesteliui tikrai nėra būdinga. Bet galima atrasti ir gyvesnį miestą, be dangoraižių ir prabangių automobilių, kostiumuotų bankininkų.
Nuo Singapore

Gripo manija
Palikę savo nuostabiąją ir mielą Tiomano salą, ryte išplaukėme Singapūro link. Iš Mersingo iki Johor Bahru, ir iš čia iki paties Singapūro vykome autobusu. Po pietų, jau buvome mieste-valstybėje.
Nuo Singapore
Didžioji kiaulių gripo epidemija tiek išgąsdino Singapūrą, jog buvo tikrinamas kiekvienas atvykstantysis, įrengti temperatūros patikrinimo punktai. Kaip vėliau pasakojo sutikti lietuvaičiai, kiekvienas ateinantysis į darbą buvo apžiūrėtas ir tai dienai jam suteikiamas lapelis, jog su juo viskas O.K., t.y. ramiai sau gali dirbti. Praėję šias barikadas patekome pas pasienio darbuotojus, kuriems buvo mistika, kas čia per šalis "Lithuania". Tik pasitikslinę su kolegomis, kad mums nereikia vizų, uždėjo antspaudą, leidžiantį svečiuotis 90 dienų.

Working and Shopping
Ir štai, mes jau Singapūro mieste, šalia prekybos centro "Bugis". Skambiname sutiktam dar Vietname Alan'ui, galbūt jis mus priims pas save apsistoti, juk jis aktyvus "Couch'eris". Tačiau pas jį nepavykus apsinakvoti, susiradome nebrangų hostel'iuką šalia prekybos centro. Naktis dormitoryje po 14 SGD, o dviviečiame 43 SGD (1 SGD apie 1,8 Lt).
Jau pirmosiomis minutėmis šalyje supratome, jog nacionalinis singapūriečių sportas - shoppingas!
Nuo Singapore
Eini gatve, o tuo labiau prekybos centre ir matai, jog kiekvienas turi kažką nusipirkęs. Ant maišelių puikuojasi žymieji drabužių gamintojų vardai, neretai galima perskaityti tiesiog "Super Sales", tada praeina ištisa grupelė žmonių besidžiaugiančių, jog pavyko prisipirkti ir dar pigiai.
Kaip pasakojo čia sutikti Alan'as, Kotrynėles mokyklos laiku draugė Nora, Nerijus, Lionginas, Lance (ačiū Jums visiems brangieji! Tiesa, kiek netikėtai, itin malonus naujas pazistamas Lance po vakaro ekskursijos papraė 10 SGD susimokėti už taksi, nors dar prieš tai, jis kvietė mus užsukti į kokią kavinę, įdomu kas tuomet būtų turėjęs mokėti už viską. Na bet vistiek, puikiai praleidome laiką, daug sužinojome - ačiū!), shoppingas yra laisvalaikis tarp ilgo ir intensyvaus darbo valandų. Ateiti dirbti šeštadienį yra tiesiog nerašytas "must", o apie viršvalandžius tiesiog ir kalbėti neverta.
Nuo Singapore
Daug dirbti negailint savęs, o vėliau ilsėtis apsipirkinėjant, taip natūraliai susidarė paprasto singapūriečio dienotvarkė: "Working and Shopping".
Laisvės, kaip sutikti vietiniai patys sako, nėra - ją iškeitė į savo gerbūvį. Negalima mitinguoti, nėra laisvos spaudos, leidžiama tik daug dirbti ir leisti pinigus. Tad vaikščiodami po iš stiklinių pastatų sukurtą verslo centrą džiaugėmės, jog tikriausiai esame daug turtingesni už dalį kostiumuotų verslininkų-darbininkų, įkalintų čia pat už stiklų.
Nuo Singapore
Galime veikti ką panorėję: nestresuoti, neapsipirkinėti, gulėti, valgyti kada panorėjus, eiti miegoti neištinusiomis galvomis ir t.t.t.t.

O kažkur verda gyvenimas
Viskas mieste itin sterilu, netgi dirbtina, ne veltui Karolis pasakė, jog čia pasijautė tarsi Trumenas iš "Truman Show". Netgi China Town'as čia kitoks, labai išpuoštas, tvarkingas, taisyklingas, kas tikrąjam China miesteliui tikrai nėra būdinga.
Nuo Singapore
Bet galima atrasti ir gyvesnį miestą, be dangoraižių ir prabangių automobilių, kostiumuotų bankininkų. Tai siaura Arab street, visas India Town'as. Daržovės bei vaisiai parduodami tiesiog gatvėje, kas manau moderniajam singapūriečiui visiškai nepatiktų.
Nuo Singapore
Nors kaip pasakojo Nora, didžiulė kostiumuotų verslininkų pietų metu sugūža į "Food Stalls" valgyti. Tai tarsi maisto prekyvietės, kur gali pasirinkti įvairių patiekalų iš atskirų kioskelių už labai gerą kainą. Patys ragavome ir patikėkite, maistas labai labai skanus.
Jeigu jau apie maistą, tad turime prisipažinti, jog jis be proto skanus. Nuolat ragaudavome skirtingus patiekalus, daugiausia indiškus, mirkydami juos čili-kario padaže.
Nuo Singapore
Atrodytų tarsi lietuviški blynai, įdaryti daržovėmis, pamirkyti šiame padaže, kaip mat ištirpdavo burnoje. Dėl apkeptos vištienos aštriame padaže taipogi negalėdavome sulaukti pietų laiko, o ką jau kalbėti apie daržoves bei vaisius, kitus skanėstus.

Gardus alus
Alus taipogi šiame mieste geras. Išgėrėme keletą ąsočių, susitikę su Nora bei Alan'u ir jo drauge. Bare jo kaina (berods 1,3 ar 1,5) siekia 36 Lt.
Nuo Singapore
O kitą dieną nutarėme apsilankyti Azijos civilizacijos muziejuje, garsėjančiame šiame regione. Matyti, jog pats Singapūras negalėdamas pasigirti gausiomis istorinėmis brangenybės labai daug investavo į eksponatus rastus kaimyninėse šalyse. Taip jis demonstruoja esąs svarbi Pietryčių Azijos dalis.
Turime pasakyti, kad į zoologijos sodą bei trečiadienio vakarėlį (Ladies night - moterims viskas nemokamai) nenuėjome - atsiprašome visų:).
Nuo Singapore

Back to Reality
Pabuvę Singapūre, pamatėme kitokią Azijos pusę: kvėpuojančią modernumu, verslu, subtiliu autoritarizmu, gražiais pastatais, žmonėmis ir gyvenimais. Nebūtume čia atvykę, nebūtume pamatę šio vaizdo, o tuo pačiu ir pilnesnio regiono.
Nuo Singapore
Tik štai kas - kaip dabar nusiteikti ir vykti į paprastensiu, realesniu gyvenimu kvėpuojančią Indonezija, kuomet teks vėl atsimušinėti daugybės pasiūlymų būti pavežėtam, net ir 10 metrų, patekti į kelių mafijos rankas ir t.t. Bet nepaisant to, mums tai atrodo tikroji Azija: Welcome back to reality!:)
Nuo Singapore

Malaizija. Georgetown

Rašome apie Malaiziją, nors jau spėjome apsilankyti ir Singapūre (neužilgo įdėsime straipsnelį). Taip dėl to, jog keliauti į Indoneziją daug pigiau iš Malaizijos, todėl grįžome į šią šalį, ne tik pravažiuodami tranzitu, bet ir apsistodami britiškame Georgetown'e.
Nuo Georgetown

Kur mes esame?
Taigi, Singapūre pasidarėme Indonezijos vizas ir jau buvome beketinantys keltis laivu, tačiau paskaičiavome, jog į Sumatrą vykti iš kaimyninės Malaizijos daug pigiau. Per Johor Bahru naktiniu autobusu pasiekėme Pulau Penang salą ir jos centrą Georgetown'ą.
Nuo Georgetown
Tiesa, nutiko įdomus dalykas. Pažadinti vairuotojo, prabudome ir su kuprinėmis ant pečių išlipome lietuje skendinčioje autobusų stotyje. Vykstame į salą, tad būtinai turime nusigauti iki kelto, perkeliančio mus į Georgetown'ą. Pasiklausę vietinių gyventojų, įlipome į 401 autobusą, važiuojantį kaip tik iki uosto. Po gero pusvalandžio atvykome į vietą, išlipome ir nužingsniavome iki kasų įsigyti bilietų. Prašome: "Du bilietus iki Georgetown'o", o pardavėja nesupratusi mūsų klausimo ir kiek nusijuokusi, pirštu rodydama į žemę atsakė, kad mes ir esame Georgetown'e. Kaip taip? Kada mes spėjome čia atvykti. Dar kartą paklausėme ir sulaukėme to paties atsakymo. Hm, gimė daugybė versijų: gal mums miegant persikėlėme keltu su autobusu? Išsitraukėme žemėlapį ir pamatėme, kad salą su žemynu jungia didžiulis tiltas. Aaa, dabar viskas aišku:))). Ir patys, pamiršę ryto lietų, iš savęs pasijuokėme.
Nuo Georgetown

Preciziška indė
O dabar pirkti bilietų į Medan'ą, Indonezijos miestą. Pasirodo, kainos pakilę ir visų operatorių kaina žmogui pasiekė 150 RM. Be to, sekantis keltas tik už trijų dienų. Brangu, bet čia pat viena moteris pasižiūrėjusi internete surado "AirAsia" pasiūlyma vienam asmeniui nuskristi per 45 min į Medan'ą už 140 RM. Už tai jai turėtume sumokėti 30 RM komisinį. Ačiū, tačiau kiek paėję, prisijungę prie interneto nusipirkome bilietus tiesiogiai, rytojui.
Taip viską susitvarkę susiradome viešbutuką ir apsistojome vienai nakčiai (16 Lt).
Georgetown'as, buvusi britų prekybos bazė, išlaikė kolonialistinį pastatų stilių, suderintą su indiška, kiniška bei malajiška architektūra. Mums ir vėl nerealiausiai pasirodė ir be galo patiko India Town'as, su pro atidarytas parduotuvėlių duris skambančia indiška muzika, rodomais Bollywood'o filmais, sklindančiu gaminamo maisto su kariu kvapu.
Nuo Georgetown
Būsime labai nuobodūs, bet pasikartosime - maistas čia toks skanus, kad kelis kartus jau būdami sotūs užsisakėme dar, nes kitaip tiesiog neįmanoma:). Pamirkai indišką duonelę į atneštą aštrų padažą, įsidedi į burną, pajauti pipirų aštrumą ir kario intensyvumą - skanu... Mažuose indeliuose atneša įvairiausių keptų, virtų daržovių, o jeigu nori kažko mėsiško, šalia kepa didžiuliame puode vištieną marinuotą aštriame padaže - irgi skanu...
Nuo Georgetown
Netikėtai ant gatvės kampo "atrasta" močiutė parduodanti vaisius, mums leido suprasti, kas tai yra tikrasis papajos, arbūzo skonis. Ji pardavinėjo labai sultingus ir sunokusius vaisius, o už juos paimdavo lygiai tiek, kiek pasakydavo. Vieną kartą daviau jai kiek daugiau ringitų ir pasakiau, jog nereikia grąžos, tai ji greitai pareiškė, jog nenueičiau, bet paimčiau grąžą. Taip įsitikinome dėl indų garbingo preciziškumo. Dar Vietname mums apie tokias situacijas pasakojo vienas keliautojas iš Izraelio.
Nuo Georgetown

Kas mūsų lauks Indonezijoje - ką ten ragausime ir ką matysime? To be continued... :)
Nuo Georgetown