MES JAU NAMUOSE! :)

MES JAU NAMUOSE! :)
Vienos kelionės prasidėjusios 2009-01-12 Vilniuje, vienas etapas baigtas 2009-07-03 Kaune. Visi aprašymai, visos nuotraukos Jūsų dėmesiui:)

2009 m. balandžio 20 d., pirmadienis

Kambodža. Angkor-Siem Reap

Kasmet milijonai žmonių iš viso pasaulio atvyksta į Kambodžą pamatyti senosios Khmer'ų imperijos sostinės Angkor'o ir garsiųjų jos šventyklų. Apsistojus netoliese esančiame mieste Siem Reap'e, keliasdešimties kilometrų spinduliu galima apvažiuoti kelis šimtus šių beveik tūkstančio metų senumo šventyklų. Kai kurios iš jų atrestauruotos, kai kur likę tik griuvėsiai. Mes Angkor'o šventyklų apžiūrėjimui skyrėme tris dienas.
Nuo Angkor-Seam Riep

Siem Reap'o kontrastai
Atplaukę į Siem Reap'ą buvome priblokšti didžiulių kontrastų - didžiulio, net sunkiai įsivaizduojamo skurdo miesto pakraščiuose ir prabangiausių viešbučių, restoranų ir automobilių miesto centre. Belieka tik spėlioti, kam atitenka kokie 98% visų turistų čia išleidžiamų pinigų... Apsistoję populiariame ir pigiame backpacker'ių mėgstamame hosteliuke, kuris ir vadinasi "Popular", įsišnekėjome su restorano padavėju, kuris mums papasakojo, kad dirba be jokių išeiginių ir atostogų kasdien nuo 5.30 ryto iki vėlyvo vakaro. Spėkit, kokio dydžio atlyginimą jis gauna? Per mėnesį - 40 dolerių. Na, dar arbatpinigių kažkiek gauna. Įspūdinga...
Žinodami, kaip skurdžiai čia žmonės gyvena, nebesusierzindavom dėl labai dažnų pasiūlymų pavėžėti motoroleriu ar tuk-tuk'u, arba nusipirkti vaisių ar gėrimų. Kambodžos gyventojai viskam turi užsidirbti patys, nei pensijų, nei nemokamo gydymo čia valstybė neužtikrina.
Nuo Angkor-Seam Riep
Na, šiokia tokia pagalba iš valstybės yra - įstatymais uždrausta išnuomoti užsieniečiams motorolerius ir automobilius, kad vietos vairuotojai galėtų užsidirbti.
Angkor'o šventyklos
Kadangi niekaip nepavyko išsinuomoti motorolerio, o vairuotojų paslaugos mums pasirodė pernelyg brangios, išsinuomojome dviračius :) dauguma šventyklų, tarp jų ir garsiausios Angkor Wat, Bayon ir Ta Prohm yra 6 - 10 kilometrų už Siem Reap'o, dviračiu įveikti šiuos atstumus visai nesudėtinga.
Nuo Angkor-Seam Riep
Neturėjome plano aplankyti absoliučiai visas šventyklas, nutolusias ir keliasdešimties kilometrų atstumu, todėl dviratis mums puikiai tiko. Tiesa, visą dieną važinėti dviračiu +35 laipsnių karštyje nėra taip jau smagu ir lengva, todėl trečiąją dieną nusprendėme nevažiuoti į toliau esančias, o apvažiuoti jau aplankytas, labiausiai patikusias šventyklas, "įtvirtinti" įspūdžius.
Nuo Angkor-Seam Riep
Pamatyti vaizdai tikrai gniaužė kvapą, ypač kai įsivaizduoji, kiek metų daugybė žmonių jas statė tokiame karštyje, o aplink jas kasė keliolikos kilometrų ilgio kanalus.
Nuo Angkor-Seam Riep
Didžiausia ir įžymiausia šventykla - Angkor Wat.
Nuo Angkor-Seam Riep
Tai vienas iš didžiausių religinių statinių pasaulyje. Buvome daug girdėję apie Angkor Wat grožį, matėm daug nuotraukų, galbūt todėl ši šventykla mums nepadarė didelio įspūdžio. Labai patiko vėliau aplankytas Bayon, kur nuo 54 bokštelių į visas puses atsigręžę šypsosi net 216 daugiau nei kv. metro didumo akmeniniai veidai, Preah Khan griuvėsiai, 350 m. ilgio Dramblių terasa, kurios sienose išraižyti tūkstančiai žmonių ir gyvulių figūros. O didžiausią įspūdį paliko Ta Prohm griuvėsiai džiunglėse.
Nuo Angkor-Seam Riep
Didžiuliai medžiai apraizgę šaknimis šias nuostabiai gražias Ta Prohm šventyklas. Dabar įdomu būtų pažiūrėti čia filmuotą filmą "Lara Kroft: Tomb raider", kur Angelina Jolie šokinėja tarp šių griuvėsių :)
Paskutinis vakaras Kambodžoje
Iš Siem Reap'o autobusu išvažiavome atgal į Phnom Penh'ą, tam, kad kitą dieną išskristume į Malaizijos sostinę Kuala Lumpur'ą. Phnom Penh'e atsitiktinai sutikome tame pačiame hostelyje apsistojusius keliautojus iš Naujosios Zelandijos, su kuriais susipažinome Kinijoje, Longshen'o ryžių terasose. Ir labai džiaugiamės, kad vakare dar kartą susitikome su Battam Bang'e sutiktais Laimona ir Martynu, labai šaunūs žmonės! Tikimės dar kada pasimatyti kur nors Azijoje arba Lietuvoje :)
Nuo Angkor-Seam Riep

Rytis: Man taipogi, didžiausią įspūdį paliko šventykla džiunglėse. Pribloškianti gamtos jėga, sugebanti "pasiimti ir priglausti" Ta Prohm.
Visas šias dienas čia vaikščiojant man nedavė ramybės viena mintis: kam visa tai. Vienas gidas praeidamas pasake didžiuodamasis "Human Made", o man pasigirdo "Human Meat". Turbūt abu teisūs. Nes čia žuvo tūkstančiai žmonių. Net neįsivaizduoju, kaip buvo įmanoma tokius vandens kanalus iškasti, wow.
Gal tai dėl šalies sutelkimo ar valdytojo noras įsiamžinti, bet labai, labai brangu. O mes einame ir žiopčiojame iš susižavėjimo.