MES JAU NAMUOSE! :)

MES JAU NAMUOSE! :)
Vienos kelionės prasidėjusios 2009-01-12 Vilniuje, vienas etapas baigtas 2009-07-03 Kaune. Visi aprašymai, visos nuotraukos Jūsų dėmesiui:)

2009 m. kovo 6 d., penktadienis

Kinija. Tiger Leaping Gorge

Kelyje į pasaulio kraštą
Žmonės šimtus metų tikėjo, kad žemė yra plokščia, daugelis keliavo norėdami pasiekti pasaulio kraštą. Atsisėdus ant paties krašto, nuleisti kojas žemyn ir sužinoti visas pasaulio paslaptis. Panašų jausmą visai neseniai išgyvenome mes. Atsistojus ant stačios uolos krašto, kai žemiau tik skardis, o žemai žemai teka srauni kalnų upė - galima pasijusti, jog pasiekei pasaulio kraštą. Debesys plaukia visai čia pat, o danguje pasirodęs erelis tarsi patvirtina žemės krašto buvimą. Vėjas prasiskverbia pro rūbus, paliečia odą, bet jis nešaltas. Nušvilpęs toliau, jis prasklaido debesis, kad saulė pasiektų žemę. Jos spinduliai prasiskverbia pro išretintus debesis ir apšviečia žalius ryžių laukus. O pakėlus galvą, kitoje upės pusėje stūgso milžiniški kalnai, kurių snieguotos viršūnės remia dangų. Ilgai žiūrint į juos, pasijauti tarsi mažytis hobitas, kviečiamas žiedo. Kalnai hipnotizuoja, kviesdami pas save. Atrodytų, jeigu žūrėtum į juos, norėtųsi žengti žingsnį...
Nuo Tiger Leaping Gorge
Moteris su asilu
Šis pasaulio pakraštys yra Kinijoje, Yunnan'io provincijoje. Iš Kunming'o visą naktį važiuojant autobusu į vakarus iki Lijiang'o, o iš pastarojo keletą valandų į šiaurę kalnų keliais iki Qiatou kaimelio, ir štai Tiger Leaping Gorge. Važiuojant nedideliu autobusu užsupa taip, jog jautiesi tarsi plauktum laiveliu jūra, todėl Kotrynėlei netgi bloga pasidarė. Išlipus iš nedidelio autobuso, iš karto apipuola galimi kelionės pagalbininkai, siūlydami keliauti mašina, arkliu, kviesdami apsistoti pas juos viešbutyje. Prasibrovus pro juos, atrodytų išsivaduoji, atrodytų eini vienas, tačiau taip nėra. Viena moteris stebėdama mus iš lėto žingsniuoja iš paskos, eina neskubėdama, jeigu sustojame mes, sustoja ir ji, jeigu nuklystame ne į tą keliuką, ji pamodama parodo teisingą. Už keletos metrų ji iš krūmų išsiveda asilą, jau kartu seka mums iš paskos. Tegul sau seka, tarėme sau, manydami, jog jos paslaugų neprireiks.
Nuo Tiger Leaping Gorge
Pasiklydome
Kelias siaurėja kildamas į viršų, idant nebūtų per status, jis vingiuoja kalnu darydamas kilpas. Praeiname vieną po kito namelį, o tolėliau matosi upė. Mano viena didžiausių svajonių Kinijoje - pamatyti Yangdze upę.
Nuo Tiger Leaping Gorge
Dar besimokant apie civilizacijas, ji kartu su Nilu, buvo mano mėgstamiausios ir įdomiausios upės. Žemėlapyje parašyta Jingsha upė, tačiau iš tiesų tai didžioji Kinijos upė, tai tik vietinis jos pavadinimas. Kylant vis aukščiau, vis labiau girdisi upės šniokštimas, ji tarsi nesustabdoma jėga daužo akmenis ir braunasi sau kelią tolyn link Šanchajaus. Daugelis bandė praplaukti ja šiame kanjone, bet žinoma, kad tik vienai eskpedicijai tai pavyko, kiti nepasiekdavo kanjono pabaigos.
Moteris su asilu vis seka, o mes įveikiame vieną kilomentrą po kito. Tam tikrose atkarpose keliukas visiškai susiaurėja, eidami juo, mes jaučiamės lyg būtume stumiami nuo skardžio. Pakanka pasižiūrėti žemyn ir darosi baisu, o pakilus vėjui netgi užsikabiname už akmenų arba medelių, tikėdami, jog tai vieninteliai mūsų pagalbininkai šiame kelyje. Na žinoma, ir dar moteris su asilu :).
Nuo Tiger Leaping Gorge
Pakilus į didesnį nei 2500 metrų aukštį, darosi sunkiau lipti. Tad nuolat sustojame, išgeriame vandens arba suvalgome vaisių. Keletą obuolių davėm ir moteriai, ji žinoma, nustebo :). Pereiname kaimelius, kur vietiniai vaikšto savo nacionaliniais rūbais, gyvena įprastą gyvenimą, šerdami kiaules, tvarkydami daržus.
Nuo Tiger Leaping Gorge
Kelyje orientuotis nėra sudėtinga, nes ant akmenų nupieštos rodyklės, tiesa, jau antrąją dieną nebuvo rodyklių ir pasiklydome, beveik pusę dienos skynėmės kelią pasitikėdami nuojauta, kuri mūsų neapgavo.
Nuo Tiger Leaping Gorge
Viršūnėje
Kylant į viršų mes dar nežinojome kas mūsų laukia. Pirmasis didelis išbandymas - tai pakilimas į pačią kalno viršūnę, apie 2800 m. Kalnas toks status, jog kelyje į jį padarytos net 28 kilpos. Kotrynėlei dar jo papėdėje pradeda trūkti oro. Sveikata nerizikuodami "nusileidžiame" savo principams ir pasiprašome pusę dienos kantriai žengusios moters pagalbos. Deramės, kol pasiekę 80Y kainą išsinuomojame asilą. Kotrynėlė ant jo užsiropščia, o šis rodydamas nepatentintą snukį pradedą didįjį savo kopimą. Nuolat slystant jo kanopoms, asilas prašosi sustoti, tačiau moteris neleidžia jam apie tai nei pagalvoti, netgi mums paprašius.
Nuo Tiger Leaping Gorge
Po gero pusvalandžio lipimo pasiekiame viršunę. Atsisveikiname su moterimi, ir pamatome tai, kas ilgai išliks atmintyje: patį pasaulio kraštą. Pučia stiprus vėjas, tačiau kaip įbesti žiūrime į atsivėrusį vaizdą: kalnai, upė, skrendantis erelis, saulė, debesis, dangus...
Nuo Tiger Leaping Gorge
Nuo Tiger Leaping Gorge
Nuo Tiger Leaping Gorge
Nuo Tiger Leaping Gorge
Nuo Tiger Leaping Gorge
Nuo Tiger Leaping Gorge
Negaliu apsakyti, todėl užbaigsiu pasakojimą paminėdamas, jog šią nepakartojamą dieną vainikavo susitikimas viešbutėlyje su kung-fu mokytoju, atvykusiu į kalnus su savo mokiniu. Jo išmintis mane pakerėjo, o duotus kelis patarimus naudojau kelionės metu kitomis dienomis.

Kitą dieną nubudus, žengėme toliau. Kelyje sutikome daugybę žmonių, avių, krioklių, susipažinome su ispanu, prancūzais, kaip jau sakiau - pasiklydome, įbridome į sudėtingiausią kelionės atkarpa "Bambukų giraitę", pagalvodavome, o kad čia būtų Grigaičiai :)...