MES JAU NAMUOSE! :)

MES JAU NAMUOSE! :)
Vienos kelionės prasidėjusios 2009-01-12 Vilniuje, vienas etapas baigtas 2009-07-03 Kaune. Visi aprašymai, visos nuotraukos Jūsų dėmesiui:)

2009 m. balandžio 22 d., trečiadienis

Malaizija. Kuala Lumpur

Kuala Lumpur'ą pavadintume viena iš visos Azijos galimų sostinių. Čia kaip niekur kitur suplaukia žmonės iš šio žemyno ir viso pasaulio. Matai einantį kiną ir indą, europietį, australą. Vienoje miesto dalyje įsikūręs "China Town'as", o už keletos gatvių jau stovi indiška šventykla arba krikščioniška bažnyčia. Visi gyvena, visi sugyvena, panašiai kaip ir Vilniuje, čia tik mastas didesnis.
Nuo Kuala Lumpur

Kažkam į kišenę
Ir džiaugėmės, ir buvo kiek gaila palikti Kambodžą, kai skyrėme jai varganas 11 dienų. Bet bilietai nusipirkti, o tuk-tuk'as jau veža Phnom Penh'o oro uosto link. Sumokame sutartus 5 USD, dėl jų vairuotojas mūsų laukė prie viešbučio apie pora valandų. Dar yra kiek laiko, nutariame pasėdėti dar šiame karštame ore, tačiau laikas nenumaldomai artina mūsų skrydį. Įeiname į vėsų oro uostą, priduodame bagažą ir jau buvome beeiną prie savo vartų, kai netikėtai pamatome užrašą, kuris reiškia, jog visi norintys išskristi turi susimokėti po 25 USD. Kodėl, už ką, kam? Nesuprantama. Pasidaro labai pikta, bent jau būtų į bilietą įskaičiuota, o čia dabar še, nei iš šio, nei iš to - mokėk tokius pinigus, tiksliau, kam mokėti, čia matytiems "Lexus" vairuotojams?
Niekur nedingsi, sumokame, ir jau nebelieka to didelio noro dar čia pasilikti, na pasilikti nebent kur kaime, kad nematyti šio didelio skirtumo bei neteisybės sostinėje arba Siem Reap'e. Lėktuvas vėluoja daugiau nei valandą, be paaiškinimų pralaukiame ir pakylame.
Nebereikia kovoti dėl išgyvenimo
Skrydis trunka vos kelias valandas ir mes pro langą pamatome apšviestą Malaizijos sostinę su bokštais dvyniais, kažkada buvusiais aukščiausiu pastatu pasaulyje.
Nuo Kuala Lumpur
Paliktas Phnom Penh'as jau atrodo mažytis ir tamsus žvelgiant iš debesų. Kuala Lumpur'o oro uostas aukščiausio lygio, visi keleiviai palydimi paslaugių ir angliškai nepriekaištingai kalbančių darbuotojų. Po keleto akimirkų laisvi po visų patikrinimų galime eiti kas sau. Mūsų niekas prie vartų nepasitinka, todėl tenka patiems ieškoti kelio iki miesto centro, jau vėlus vakaras.
Štai, mums iš kairės moteris, pakviečia prie savo langelio ir pasiūlo jos įmonės paslaugas, už 8 RM (1 RM apie 0,73 Lt) autobuso bilietus iki miesto centro. Šaunu, tik ar neapgaus? Šis atsargumas po truputėlį išgaruoja ilgėliau pabuvus Malaizijoje, čia viskas kiek kitaip, apie tai toliau, tad neišjunk kompiuterio:).
Greitkelis, autobusas, gerovės lygis - ženkliai aukštesnis už prieš tai lankytas šalis. Jautiesi tarsi būtum Europoje, tik tave supa kiniečiai, indai ir malajai.
Nuo Kuala Lumpur
Tai ir šiek tiek neįdomu, viskas labai reglamentuota, netgi nepalikta vietos taksistų apgaulėms. Nusiperki bilietuką oro uoste iki tau reikiamos zonos, jį įduodi taksistui ir jis pristato iki vietos be jokio nereikalingo rato ilgomis gatvėmis.
Nuo Kuala Lumpur
Tai praranda dalį šarmo, išjungi savo išgyvenimo receptorius, atsiduodi į rankas griežtai kontroliuojamai aplinkai ir plauki pasroviui. Jeigu nori kur nors nuvykti, visi kalba angliškai, tad nebereikia bendrauti rankų judesiais, jeigu reikia nusigauti į kitą miestą, autobusai puikūs, jie greitai atveža kur reikia, šalis maža, tad nėra tokios populiarios naktinės kelionės, o čia juk tiek nuotykių nutinka, niekas neužveža į pakelės restoranėlį,
Nuo Kuala Lumpur
gatvės prekeiviai nebegriebia už rankos prašydami iš jų pirkti, nes tu neesi jiems tas duonos kąsnio garantas, esi tik vienas iš daugelio, nuo tavęs jie nepriklauso, viešbučiuose tavęs nesulaiko nuolaidomis, netgi parodo ranka kitą viešbutį, jeigu pasakai, kad nori pasieškoti kažko kitko, ir t.t.
Vaisiai
Matote, kokie pasidarėme išlepę nuotykiams:). Čia reikia įdėti daug daugiau pastangų, kad nutiktų kažkas tokio, apie ką mums ateityje būtų įdomu prisiminti, o Jums mielieji, paskaityti. Baisu!:) Bet! Užtenka guodimosi, grįžtame prie sostonės - Kuala Lumpur'o.
Atvykę į centrą, apsistojome ne itin kokiame, brangiame hostel'yje "La Village". Kainavo 35 RM, o apie tai ką gaudavome dvigubai pigesniuose hostel'iuose Kambodžoje ar Vietname nėra ką ir kalbėti. Gerai, kad buvo kabelinė, galėjau nusivilti pasižiūrėjęs "Porto" ir "Villareal" žaidimą. Na nieko. Užtat, sutikome nuostabių žmonių, o tik išėjus į gatvę rytais, vyrukas pardavinėjo nuostabius vaisius, kur gabalėlis tekainavo 1 RM - labai gerai, tai greitai tapo tradiciniais pusryčiais. Pasiimi visokiausių vaisių už 10 RM, ir mėgaudamasis pavalgai.
Nuo Kuala Lumpur
Gatvės maistas taipogi nebrangus ir nerealus, nors pirmą kartą pavalgėme net už 30 RM, ir išsigandome, pagalvoję, kad čia visur tiek reikės mokėti. Tačiau netrukus pastebėjome, kad nedideliuose indiškuose restoranėliuose skaniai ir sveikai pavalgyti galima už 3-4 Lt, tik be lazdelių, mums ten neleido jomis naudotis. Pagaliau atradau visur ieškotų riešutų, ganėtinai nebrangiai, todėl prisipirkome iki soties.
Tikru maisto šedevru tapo moliniame puode kepti ryžiai, vištiena, prieskoniais, mmm (Martynai, dar nežiūrėjome Tavo atsiųsto filmuko apie mėsą, nes norėjome atsivalgyti šio produkto:)).
Nuo Kuala Lumpur
Nuo Kuala Lumpur
Visos Azijos sostinė
Malaizijos sostinė mus pasitiko pakankamai nedideliu karščiu (apie +30 C), bet beprotiška drėgme (80-85 proc.). Tad pirmą dieną vaikščiojome tarsi su šlapiu skuduru priploti, net nėjome iki bokštų, tik pasivaikščiojome parkeliu, apėjome islamiškas šventyklas, pro langus apžvelgėme keletą meno parodų, viską atidėdami kitoms dienoms: "Rytoj".
Ir štai atėjo rytojus, diena skirta dideliems žygiams. Pirmasis mūsų kelyje "Petronas Twin Tower'is". Tituluojamas Malaizijos pasididžiavimu, aukščiausiu "Twin" pastatu (nes aukščiausiojo titulą iš jų perėmė Taivano statiniai). Ir ne veltui. Matytas tik per TV, statinys įkvepia, jeigu mes didžiuojamės mūsų "Europos" pastatu (pats dar buvau atvežęs keletą svečių prie jo, didžiuodamasis), tai čia - pasaulinio lygio objektas.
Nuo Kuala Lumpur
Jeigu ateini anksti iš ryto, tave nemokamai pakelia į šiuos pastatus jungiantį koridorių. Viskas, viskas pradedant pačiu bokštu ir baigiant šalia esančiu dirbtiniu parkeliu verta dėmesio ir norisi žiūrėti ir žiūrėti, kartais įgnybti sau, kad jau esi čia - Malaizijoje. Ėjome čia beveik kiekvieną dieną kol buvome sostinėje, ir vakarais:).
Nuo Kuala Lumpur
Beje, šalia stovi puikus "Traders Hotel", kuriame privalo apsistoti kiekvienas iš Lauros departamento:).
Apskritai, Kuala Lumpur'ą pavadinčiau viena iš visos Azijos galimų sostinių. Čia kaip niekur kitur suplaukia žmonės iš šio žemyno ir viso pasaulio. Matai einantį kiną ir indą, europietį, australą. Vienoje miesto dalyje įsikūręs "China Town'as", o už keletos gatvių jau stovi indiška šventykla arba krikščioniška bažnyčia. Visi gyvena, visi sugyvena, panašiai kaip ir Vilniuje, čia tik mastas didesnis.
Nuo Kuala Lumpur
Nepasakosiu daug apie miesto prabangą, švarą ir kitus didžiųjų europietiškų miestų atributus, patys viską savo akimis esate matę. Tik šalia jau matytų vaizdų pridėkite azijietiškų prieskonių, islamą:).